Monday, 26 August 2013

IKAN LAMPAM KUKUS

MALAS NAK MASAKKKK??

TRY THIS..


Pada asalnya Sya nak masak ikan kukus tapi malas pulak nak keluarkan pengukus. So,terciptalah resepi nie.. hehehe.. menu simple but sedap  jugak..

Bahan-bahan
1 ekor ikan lampam
·         Halia - dikisar
·         Bawang putih - dikisar
·         Bawang putih - dikisar
·         Bawang merah - dikisar
2 sudu sos tiram
Lada sulah
Garam secukup rasa
Serbuk perasa
1 cawan air
 7 helai daun kunyit

Cara memasak
Perap ikan dengan semua bahan di atas,
then lapik kuali dengan daun kunyit,
letakkan ikan yang di perap di atas daun kunyit yang dilapik di atas kuali,
tutup ikan dengan daun kunyit,
then masukkan satu cawan air kemudian tutup kuali dengan penutup.
Biarkan dalam 10-15 minit, then tutup api..
Siap..

Selain ikan lampam, boleh jer guna ikan lain macam ikan siakap, ikan termenung ke.. Apa-apa ikan yang selalu kita buat masak kukus. Bahan-bahan yang dinyatakan adalah mengikut saiz ikan yang saya gunakan, but saya rasa masak ni campak-campak je asalkan jangan terlebih garam or serbuk perasa je.. hehe.. J

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment